Franciscus
26 september 2024Seniorenmidweek ‘Ouderen in het zonnetje
26 september 2024Time flies
‘Een half jaar al…’ Iemand appte mij om mij eraan te herinneren dat ik al een half jaar weg ben uit Oud-Beijerland. En dus al een half jaar in Scherpenzeel. Time flies… when you’re having fun. De tijd vliegt als je het leuk hebt. Ondertussen heb ik al met veel mensen kennis gemaakt en boeiende, vrolijke, verdrietige en diepe gesprekken gevoerd. Aarzel alsjeblieft niet als u of jij me wilt spreken. Het is ondoenlijk om bij de A te beginnen en zo door de kaartenbak van de gemeente heen te gaan. Nog daargelaten of dat de beste manier zou zijn om u te leren kennen. Ik ben bereikbaar via de telefoon, app, mail of Messenger en over het algemeen alle dagdelen bereikbaar, behalve vrijdagmiddag.
Met een hartelijke groet, ds. Lyonne Verschoor-Schuijer
Israëlzondag
Op zondag 6 oktober geeft de Protestantse Kerk in het bijzonder uiting aan haar verbondenheid met het jodendom en het volk Israël. Israëlzondag is altijd op de eerste zondag in oktober, omdat in die periode de grote feesten in het jodendom vallen: Nieuwjaarsdag, Grote Verzoendag en Loofhutten. Christenen delen de verwachting van het koninkrijk van de hemel met de Joden en wij kunnen er niet omheen dat wat Jezus ons leerde wortelt in zijn joodse geloof. Daarom wordt de verbondenheid met het volk Israël ‘onopgeefbaar’ genoemd in de Kerkorde.
Waarom is er eigenlijk een Israëlzondag?
In 1949 stelt de hervormde synode een Israëlzondag in, net na de Tweede Wereldoorlog en de vestiging van de staat Israël. De gereformeerde kerken volgden in 1984. Er zijn drie motieven voor zo’n aparte markering in het kerkelijk jaar: gestalte geven aan de liefde voor het volk Israël, bezinning op de relatie van de kerk met Israël en gebed voor het volk Israël. In dienen, leren en vieren zoekt de kerk de relatie met het Joodse volk.
Vanaf het begin zijn er ook vragen, en in de loop der jaren zijn er vragen bijgekomen. Wat wordt bedoeld met Israël? Velen denken bij Israël niet alleen of in eerste instantie aan de relatie met het volk Israël, maar aan de staat en aan het conflict tussen Joden en Palestijnen. Dat houdt velen bezig en onze gedachten daarover lopen uiteen.
De PKN ziet het als haar blijvende roeping om gestalte te geven aan de verbondenheid met het volk Israël. Tegelijkertijd weet zij zich ook geroepen om eenheid, gemeenschap en samenwerking te zoeken met Palestijnse christenen en om vrede en gerechtigheid te zoeken voor iedereen. Dat schuurt en dat wringt en toch kunnen we geen van deze roepingen laten liggen. Het is goed om erover met elkaar in gesprek te blijven. Ook hier.
De collecte is deze zondag bestemd voor Sadaka-Reut, een partnerorganisatie van Kerk in Actie, die ontmoetingen en gezamenlijke activiteiten op middelbare scholen en universiteiten organiseert voor Joodse en Palestijnse jongeren. Ze horen verhalen over elkaars geschiedenis en ontdekken dat onderling begrip veel verschillen kan overbruggen. Meer informatie over Israëlzondag is te vinden op https://protestantsekerk.nl/israelzondag/
Praisedienst: Meedoen om te winnen
Ik las in de krant dat de technisch manager van Sparta Nijkerk zijn functie heeft neergelegd omdat hij een andere functie heeft gekregen; hij wordt ouderling in zijn kerk en die twee taken zijn niet met elkaar te verenigen. Niet omdat voetbal en geloven niet samen zouden gaan maar omdat het allebei tijd vraagt, en concentratie en energie. Het bericht trof me, ook omdat het zo mooi aansluit bij het thema van de praisedienst op zondagavond 13 oktober: meedoen om te winnen. In de sportwereld lijkt het zo duidelijk, maar wat win je erbij als je je in je beslissingen laat leiden door je geloof? Praiseband Recall zal de muziek verzorgen voor deze dienst.
Kliederdienst: Werkers in de wijngaard
Jezus vertelde vaak verhalen die we ‘gelijkenissen’ noemen. Deze verhalen laten zien wie God is en hoe zijn nieuwe wereld is. In deze gelijkenissen gebruikte Jezus voorbeelden die de mensen kenden uit het dagelijks leven, zoals dat van de wijngaard. In die tijd waren er veel boeren met wijngaarden. Als de oogsttijd was aangebroken had hij extra werkers nodig om de druivenoogst binnen te halen. Werkers die zichzelf lieten inhuren verzamelden op een plaats in het dorp. Sommigen worden al vroeg ingehuurd en werken de hele dag. Anderen worden pas later uitgenodigd om te gaan werken in de wijngaard. Aan het eind van de dag krijgt iedereen hetzelfde uitbetaald. Is dat eerlijk? We verkennen het verhaal op allerlei speelse en creatieve manieren en we sluiten af met samen eten. Voel je welkom!